Centrum Kerkplein te Oostzaan (fase 1)

Project: 16 appartementen en winkels centrum Oostzaan
Opdrachtgever: C. Koning Bouw Volendam i.o.v. de Bouwcompagnie
Opgeleverd: begin 2012

MB architecten heeft in het centrum van Oostzaan op de locaties Kerkbuurtschool en Kerkbuurt Westzijde een ontwerp gemaakt voor appartementen, winkels en grondgebonden woningen.

Het hart van het centrum van Oostzaan ligt aan het oorspronkelijke lint en bestaat voornamelijk uit het Kerkplein met daaraan gelegen een aantal historische en moderne gebouwen zoals de kerk, het voormalige gemeentehuis en het nieuwe gemeentehuis met theater en bibliotheek.

Het ontwerp continueert de lintstructuur aan de westzijde van het plein en creëert een gesloten wand om het pleingevoel te versterken. De rooilijnen van het gebouw anticiperen op de latent aanwezige kwaliteiten van het Kerkplein. Maat, schaal en verhoudingen van de andere gebouwen, zichtlijnen die vanuit de begraafplaats en de Kerkbuurt samenkomen op het plein zijn de basis voor het ontwerp waar een bijzonder element in de gevel aan het plein ontworpen is. Dit naar voren springende element is qua schaal en maat een “nieuw gebouw” aan het Kerkplein en versterkt de beleving van het lint en benadrukt de sprong in de rooilijnen. Dit in het oog springende element is voorzien van een groot overstek in gepatineerd zink en een andere kleur metselwerk.
De secondanten naast dit bijzondere en statige element in de gevel, liggen terug in de rooilijn. Met een andere kleur metselwerk en de zinken kap met grote dakkapellen vormt het een statig evenwicht met de tegenoverliggende kerk en het gemeentehuis.