Watertorenparck te IJmuiden

Project: 16 woningen Watertorenterrein te IJmuiden
Opdrachtgever: De Mooie Stad CV te Alkmaar
Opgeleverd: december 2009

Op het Watertorenterrein in IJmuiden staan de watertoren en het voormalige filtergebouw. Er stonden ook nog een pompgebouw en er waren ondergronds enorme waterkelders. Omdat deze niet meer functioneerden heeft MB architecten woningen ontworpen op de keldervloer van de waterkelders. In het beeldkwaliteitplan werd gesproken over een robuust gebouw. Dit is vormgegeven door rug aan rugwoningen te realiseren met gevels van metselwerk met een bijzondere tekening door de oranje metselwerkband die refereert aan een koperen waterleiding. Deze plastische “slinger” zorgt ook voor verticale partiëring en herkenbaarheid.

De woningen hebben een bijzondere plattegrond. Slaapkamers in de kelder, keuken op de begane grond en wonen op de verdieping.
Op de plaats van het pompgebouw is een nieuwe vrijstaande villa ontworpen die aansluit bij het ontwerp van de waterkelderwoningen.