Brede school Schermereiland te Alkmaar

Project: Schermereiland Herstructurering 153 woningen en school Alkmaar
Opdrachtgever: stichting Kennemerwonen
Oplevering: augustus 2005

In opdracht van Stichting Kennemerwonen en Bouwfonds MAB is een groot deel van het Schermereiland, het zogenaamde ‘Rode Dorp’, opnieuw ontworpen. Op het oude stratenpatroon is een nieuwer en ruimtelijker ontwerp gelegd waarbij de waarde van de monumentale dijk is behouden. Het programma bestaat uit 107 sociale eengezinswoningen, 46 appartementen en een Brede school.

De Brede School bestaat uit 6 klassen, een peuterspeelzaal, een buurtcentrum en een jongerenkelder. Een gezamenlijke entree verbind alle functies met elkaar. De appartementen zijn gepositioneerd boven de Brede School als een soort wig in een y-vormige plattegrond. Het schoolplein ligt in het binnengebied. Een centrale groenzone met speelelementen doorsnijdt het dorp maar is tevens ook de verbindende factor waar mensen samenkomen. Deze zone dient ook als uitvalbasis van het schoolplein voor de hogere groepen.