Kantoor en bedrijfsruimten IJmondhaven te IJmuiden

Project: Kantoor- en bedrijfsruimten IJmondhaven te IJmuiden
Opdrachtgever: Stolk Bouwmaatschappij
Start bouw: zomer 2010

Tussen de pieren van het Noordzeekanaal ligt de IJmondhaven. Het is een prominente plek, en het gebouw dat hier gaat verrijzen dient als Nederlands visitekaartje voor elke zeeman of toerist die per schip ons land binnenvaart op weg naar Amsterdam.

De grote schaal van de omgeving, zeker vanaf zee gezien, vraagt om een groot gebaar. Refererend aan Entrepotgebouwen en pakhuizen is één robuust gebouw ontworpen voor kantoor- en bedrijfsruimten. Eenheid wordt gerealiseerd door repetitie in maatvoering, herhaling van bouwkundige elementen en horizontale banden in het metselwerk. Plasticiteit in het metselwerk van de gevel en variatie in de metselwerkverbanden verwijzen naar details van de havenpakhuizen.

Een eigentijdse en modernere interpretatie is belangrijk, zodat geen pastiche ontstaat van de schitterende voorbeelden uit de omgeving. Een combinatie is gemaakt van traditionele en moderne materialen die de tand des tijd goed kunnen doorstaan en duurzaam verouderen. Het gevelbeeld wordt bepaald door één hoofdmateriaal nl. Hollandse rode baksteen. Refererend aan de havenpakhuizen wordt de plint van het gebouw, de begane grond, gemetseld in dubbel halfsteens verband. Ook de terug liggende horizontale banden in het metselwerk verwijzen naar de havenarchitectuur.

Zinken verticale elementen benadrukken de hoofdentrees van de kantoren op de bovenste lagen.
Het gebouw wordt beëindigd door twee bijzondere koppen die met elementen uit de scheepsarchitectuur zijn verbijzonderd. Een ruim overstekende luifel maakt het gebouw af en vormt gelegenheid tot reclame voor de haven van IJmuiden.