Gymzaal Waterloolaan te Driehuis

Project: Gymzaal Waterloolaan te Driehuis
Opdrachtgever: Gemeente Velsen
Opgeleverd: oktober 2013

Voor de nieuwe gymzaal in Driehuis heeft MB architecten een opmerkelijk ontwerp gemaakt. Vanwege de gewenste rooilijn en de schuine ligging van de gymzaal ten opzichte van de Waterloolaan, zijn de hoeken van de massa van de gymzaal afgerond. Zo wordt voldaan aan de randvoorwaarden én de massa krijgt een zachte, meer vloeiende vorm in de omgeving. Wanneer men per voet, fiets of auto over de Waterloolaan gaat, veranderd steeds het beeld en wordt de alzijdigheid van het gebouw in de omgeving krachtiger.

In het ontwerp zijn in de plattegronden de kleedkamers niet aan de gevels gepositioneerd maar juist de materialenruimte en het kantoor van de gymleraar. Hierdoor is het mogelijk om daglicht op de begane grond te maken richting de Waterloolaan om zo een leefbare uitstraling op maaiveld te geven. Het daglicht in de gymzaal wordt verkregen door onder de dakrand aan weerszijden raamstroken op te nemen. De vorm van de raamstroken sluiten aan bij de afgeronde vormen van de plattegrond: sierlijk en slank.
Het ontwerp heeft met deze ontwerpkeuzen een aangename hechting gekregen in de omgeving: een solitair gebouw dat niet als een, letterlijk, dwars en gesloten blok op de locatie ligt maar duidelijk met vorm en daglichtopeningen reageert op de aanwezige randvoorwaarden.

Na ruggespraak met de bewoners uit de omgeving is ook voor dit ontwerp gekozen voor een bakstenen gevel. De stenen hebben een warmrode tot dieprode kleur die afgewisseld wordt met stenen die grijs en beige gesinterd zijn. Zo ontstaat een prachtige melange die fris, warm en vertrouwd oogt in de omgeving.
In de gevel worden met dezelfde baksteen verticale stroken gemetseld die 5 cm uitsteken uit de gevel. Samen met de 10 mm terug liggende antraciet voeg, zal dan een prachtig spel van schaduwwerking over de gevel verschijnen bij een verplaatsende zon.

In de raamstroken worden glazen U-profielen toegepast. Deze zijn ondoorzichtig maar verspreiden in de avond een diffuus licht in de nabije omgeving zonder hinder te geven.

Het ontwerp heeft een frisse uitstraling in de omgeving. Door zorgvuldige detaillering, materiaalkeuzen en vloeiende vorm past het uitstekend in de omgeving.